Veelgestelde vragen

Heeft U vragen, laat het me weten op maria@mariabroers.nl

Worden elastische kousen vergoed door de zorgverzekeraar?

Kousen worden door de zorgverzekeraar vergoed. Zij vallen in het basispakket.

Hoeveel kousen worden er vergoed?

Men krijgt meestal 2 stuks of 2 paar per jaar (1 of 2 ledematen). Dit kan per zorgverzekeraar wisselen. Uw leverancier kan U hier alles over vertellen.

Hoe moet ik elastische kousen behandelen.

De kousen moeten regelmatig gewassen worden. Om de 2 á 3 dagen. De kous wordt er niet alleen soepeler van, het is ook beter voor de elastische draden en de druk van de kous.

Je wast de kous met de hand in lauwwarm water met een wasmiddel waar U uw truien normaal gesproken ook wast. Goed uitspoelen, niet wringen maar uitknijpen. Rol vervolgens de kous in een handdoek. De kous is dan al verheen droog. De kous verder laten drogen, maar niet in de droger, op de verwarming of in de zon.

Mag ik mijn benen insmeren voordat ik de kous aandoe?

Een aantal kousen zijn opgebouwd uit natuurrubbers. Natuurrubber, ook wel latex genoemd, is gevoelig voor vetten, oliën, zalven en body lotions.

Bij deze kousen moet men de benen ’s avonds insmeren nadat de kousen uit zijn. Moet men echter vaker de benen insmeren of vette zalf gebruiken, kan men een onderkous gebruiken om de kous te beschermen.

Er zijn ook speciale cremes die men wel onder een kous kan gebruiken. Uw leverancier kan U hierin adviseren.

Ik draag elastische kousen en krijg koude voeten, hoe komt dit?

De warmtehuishouding kan verstoord zijn doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie.

Hoe komt het dat ik soms jeuk heb, kort nadat ik de kousen uitdoe?

Na het uittrekken van uw elastische kousen vullen de kleine oppervlakkige huidvaatjes zich weer met bloed. Dit kan kortdurend jeuk veroorzaken. Het verdwijnt meestal vanzelf na ± 15 minuten. Gebruik eventueel  verkoelende gel om Uw benen dan even in te smeren.

Ik heb een ladder/defect in mijn elastische kous. Wat moet ik doen?

Ladders en defecten veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Voor een deskundige beoordeling raadpleeg uw leverancier, hij kan beoordelen of het onder de fabrieksgarantie valt.